The Martian - Boken og filmen

Jeg så en plakat om filmen en dag på kino og tenkte: "Hmmm. Kanskje det." og dermed havnet The Martian på watchlista mi på Imdb. Etter at jeg la den til der ble den glemt en liten stund, men så fant jeg ut at filmen var basert på en bok og da måtte jeg jo bare lese den først.

Om du ikke vet noe om hva boken eller filmen handler om kan du se en smakebit jeg har skrevet om boken tidligere.Forsiden av boken
Bilderesultat for the martian bookBoken hørte jeg på lydbok. Jeg var spent på om boken ville falle i smak, jeg var litt skeptisk, og veldig spent på om oppleseren var noe tess. Jaggu var han det! Oppleseren gjorde en utmerket jobb. Han spilte ordentlig med stemmen sin; tilpasset den de forskjellige karakterene og hørtes naturlig ut. Jeg må si han var en av de bedre oppleserne jeg har hørt på en stund.

Innholdet i boken falt også (takk og lov) i smak. Min frykt var at det kom til å bli for mye teknisk babbel og død-tid som ville føre til at jeg kom til å sone ut og til tider kjede meg i hjel. Det var ingen grunn til bekymring. En del teknisk babbel var det, men ikke så komplisert at jeg ikke hang med, så det fungerte bra, og død-tiden var så godt som ikke-eksisterende (hurra!).

Interessen min ble holdt fast av boken hele veien. Okei, boken er ikke helt uforutsigbar da en kan klare å forutse at ting kommer til å gå galt (og det gjør det, ofte), men en klarer kanskje ikke forutse hvordan og det holder på spenningen (i alle fall for meg), dermed kjeder jeg meg ikke. Jeg kjedet meg faktisk ikke ett eneste sekund i boken. Ikke en gang samtalene og teoriene som foregår på jorden for å redde Watney er kjedelige.

Best av alt: det skjer litt av hvert på mars og Watney er full av sarkasme.


Forfatteren
Andy Weir at NASA JSC-crop.png
Jeg ble ferdig med boken ca en uke før jeg så filmen på kino.

Så hva kan jeg si om filmen? Først og fremst: Vi har en dyktig regissør og flere talentfulle skuespillere, så kvalitet og troverdighet får vi. Og mer vil jeg faktisk ikke si om det, for det trengs ikke. Filmen er godt gjennomført, også i forhold til boka, de har vært flinke til å plukke ut de rette scenene; for velge scener må de, det skjer en del mer i boka enn i filmen så noe må kuttes.
Litt mer detaljer/forklaringer enkelte steder skulle jeg gjerne hatt, da jeg synes de noen steder hopper over informasjon som publikum kanskje burde hatt, så det trekker litt ned.

En ting til som trekker ned (siden jeg har lest boken) er at de et sted har byttet om to personer, ikke kuttet ut karakteren helt, men gjort det slik at en av de andre karakterene plutselig gjør det den første karakteren egentlig gjorde. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det, så lenge det gjør filmen bedre, men det gjorde det ikke i dette tilfellet. Jeg synes det var helt unødvendig og hadde foretrukket at de ikke gjorde om på det for det gjorde det bare dårligere (min mening). Det er selvsagt mest fordi jeg har lest boken, men vil likevel påstå at filmen hadde vært bedre uten endringen.

Det siste jeg vil nevne er at filmen fortsetter fra der boken sluttet. Det er vel gjort for at filmen skal føles mer hel, med en skikkelig slutt (boken sluttet litt brått). Likevel ville jeg også her foretrukket det opprinnelige, jeg ville heller hatt den bråe slutten. En brå og litt mer åpen slutt er noen ganger bedre. 

Men alt i alt en bra og underholdende film.Kommentarer

  1. Hærlig Kine! Jeg har jo hatt denne på leselista ei stund. Men filmen er ikke på Watchlista men nå ligger den der!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

André Bjerke #1

En Smakebit På Søndag #14

Diller i oktober