The Complete Stories of Sherlock Holmes

Da kan jeg med glede si at jeg har lest alle fortellingene Sir Arthur Conan Doyle skrev om Sherlock Holmes!

Det tok sin tid da jeg i lengre perioder heller ville se tv-serier enn å lese; en gang gikk det vel en hel måned før jeg leste mer Holmes. Dermed tok det cirka et halvår før jeg ble ferdig, men nå er det altså gjort og jeg er skikkelig fornøyd.



Slik ser boken ut


Det har vært en fornøyelse å lese Sir Arthur Conan Doyle sine fortellinger om den nokså eksentriske detektiven. Selv om jeg brukte lang tid og hadde lange pauser i lesingen; det var ikke fordi det var kjedelig, men noen ganger har jeg bare ikke ork til å lese, så da blir det film eller serier. 

Ikke alle fortellingene er like bra, men de fleste er ganske så imponerende. Hadde jeg lest mer krim hadde jeg kanskje kunnet forutsett løsningen på flere av mysteriene, men jeg har altså ikke lest så mye krim, så det var mye jeg ikke forutså. Flere av mysteriene klarte jeg rett og slett ikke å forstå hvordan Holmes skulle klare å løse, og noen forble uløste. Det som er imponerende med fortellingene er alt Sir Arthur har kommet på og hvordan han har satt opp og fremstilt mysteriene.

Noe av det jeg likte best med disse fortellingene er hovedpersonen selv og måten Watson beskriver Holmes på. Flesteparten av fortellingene er fortalt av Watson, fra hans synsvinkel og med, til tider ganske komiske beskrivelser av Sherlock. 

"As I watched him I was irresistibly reminded of a pure-blooded, well-trained foxhound as it dashes backwards and forwards through the covert, whining in it's eagerness, until it comes across the lost scent."  - Fra side 31 

Noen fortellinger er fortalt av Sherlock selv, mens en annen er fortalt fra en tredje persons synsvinkel. Det ble litt av en forandring da jeg ble mest vant med Watson som forteller, og disse fortellermåtene er helt forskjellige. Sherlock sin fortellermåte er veldig konkret og saklig, mens Watson sin er mer beskrivende og kanskje mer tiltalende da det er lettere "for den vanlige mann" å identifisere seg med Watson enn med Holmes.


"To Sherlock Holmes she is always the woman. I have seldom heard him mention her under any other name. In his eyes she eclipses and predominates the whole of her sex. It was not that he felt any emotion akin to love for Irene Adler. All emotions, and that one particularly, were abhorent to his cold, precise but admirably balanced mind. He was, I take it, the most perfect reasoning  and observing machine that the world has seen, but as a lover he would have placed himself in a false position. He never spoke of the softer passions, save with a gibe and a sneer." - Fra side 429

Språket er selvsagt litt mer komplisert enn i bøker for ungdom og unge voksne, og det er noen ord jeg må slå opp, men jeg synes ikke språket er spesielt vanskelig. Jeg er faktisk ganske glad i det engelske språket fra den tiden, så jeg koser meg med det mer beskrivende og høflige språket, som også høres høflig ut i mindre høflige situasjoner.

"Mrs.Hudson, the landlady of Sherlock Holmes, was a long-suffering woman. Not only was her first-floor flat invaded at all hours by throngs of singular and often undesirable characters, but her remarkable lodger showed an eccentricity and irregularity in his life which must have sorely tried her patience. His incredible untidiness, his addiction to music at strange hours, his occasional revolver practise within doors, his weird and often malodorous scientific experiments, and the atmosphere of violence and danger which hung around him made him the very worst tenant in London." -Fra side 1169


Til slutt vil jeg påpeke hvor flotte illustrasjonene i boken er. Det er originale illustrasjoner fra Strand Magazine, et magasin som publiserte hele femti-seks fortellinger om Sherlock Holmes. Flere av disse illustrasjonene er av en artist med navn Sidney Edaward Paget, og er signert med initialene S.P.















Kommentarer

  1. Næh så hærlig! Enn at du ble ferdig! At du leste ferdig! Alt! Hvordan går det med Harry Hole og deg i påska da? :-) Jeg leser litt hver dag men det blir ikke det store. Fagboka jeg leser nå ble tørt og kjedelig i lengden så jeg har begynt på en lettere bok ved siden av :-) Og Moby Dick på engelsk som lybok: hoho! Jeg storkoser meg men herrigud jeg blir helt svett av å konsentrere meg når jeg lytter. Tankene har lett for å vandre bort når jeg lytter haha. Må ro meg inn og spole tilbake stadig. Hvert kapitel blir vel hørt minst 10-20 ganger for at jeg skal være sikker på at jeg får med meg alt :-p

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er utrolig godt at jeg har lest alt ja! :-D
      Leste akkurat ferdig bok nummer to i Harry Hole-serien. Det er noen dager jeg ikke har fått lest i påsken, så jeg skulle vel egentlig ha klart å lest tre, men men :-P
      Jeg husker jeg datt ut litt rett som det var når jeg hørte på Moby Dick på lydbok jeg også. Sånn blir det bare :-P

      Slett
    2. Å halest to bøker i påsken er ganske bra da! Jeg synes du skal være kjempe fornøyd! Den du leser nå: Rødstrupe synes jeg er den beste :-D Kos deg!
      Moby Dick må være den tyngste lydboka jeg noen gang har hørt. Hadde jeg hørt den på norsk hadde det vært lettere. Enda lettere hadde det vært å lese den på engelsk enn å høre den på engelsk faktisk. Men nå er jeg godt i gang så nekter å snu nå! Kommet til kapitel 41 av hundre og tredve noe, haha

      Slett
    3. Joda, ikke så værst det, jeg bare hadde et mål om å lese tre.
      Rødstrupe er så langt bedre enn de to andre ja :-D Fikk ikke sove i natt, og plutselig hadde jeg lest ca 100 sider.
      Jeg er enig meg deg i at Moby Dick ville vært lettere å lese enn å høre på lydbok, men var for sta til å snu jeg også, hehe :-P

      Slett
    4. Jeg tør ikke sette meg uke-lese-mål lenger for jeg kommer aldri over skuffelsen om jeg ikke klarer det jeg har tenkt :-( Så forstår du ble skuffet da du ikke klarte 3 når du hadde satt deg et mål!

      Om jeg så bruker resten av året på Moby Dick så er det helt greit. Å komme i mål skal jeg haha. Jeg lytter jo bare noen minutter før jeg sovner så det går ikke så fort. Dette er ikke en lydbok jeg kan ta oppvasken til mens jeg lytter. Koooonsentrasjooon!

      Slett
    5. Hehe, det var bare nå i påsken at jeg hadde et ukesmål da ;-)

      Hovedsaken er å komme i mål når året er over ja :-)

      Slett
    6. Å ja :-)

      Jeg har helt gitt opp å komme i mål innen året. Lista for jeg i år ble for ambisiøs med tanke på heavy bøker som er på den og lite rom til lystlesning. Men greit å ha den der for å ha noe å strekke seg etter. Neste år tror jeg jeg dropper en mål-liste i det hele tatt. Blir bare stress på meg, og stresslese er jeg så ferdig med. Holdt på med det i mange år. Gidder ikke mer. Vil heller lese tunge bøker og bruke kjempe lang tid enn å ræse over et helt fjell og ikke nyte noe. Hoho, jeg lærer da mens jeg går.

      Slett
    7. Ah. Forståelig det. En skal jo nyte å lese også. Jeg er usikker på om jeg kommer i mål med lista i år, men det vil tiden vise, det går som det går :-P

      Slett
    8. Ja, det går som det går :-D Skal vi sette oss på Brix og ha tvangslesningskafe en dag? Som mange andre bokbloggere gjør. Det spørs om ikke alle vi kjenner kommer og setter seg med oss og forstyrrer oss da... Kanskje vi burde sette oss en annen plass. Men hvor skal det være liksom. En annen ting er at det er så mørkt på Brix. Jeg trenger masse lys når jeg leser!

      Slett
    9. Det hadde vært koselig :-D Hvis vi skulle sittet et annet sted måtte det vel nesten vært hos deg eller meg?

      Slett
    10. Det høres kjedelig ut å sitte til oss å lese. Vi er jo til oss og leser hele tiden haha. Og jeg igjen har så lite sofaplass at vi ikke får til å sette opp beina isåfall.

      Må bli Brix. Alltid Brix.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Diller i april 2018

Diller i mai 2018

Diller i januar 2018